Igazi ínyencség: Sertésszűz ropogós lapcsánkával, lilahagyma lekvárral és gyömbéres citromdzsemmel

GastroGranny
Akár az ünnepi menü részeként is megállja helyét, annyira finom! A sertés gerinc melletti hosszúkás izomkötege, a szűzpecsenye. Ez a legfinomabb része az állatnak, a leggyorsabban elkészíthető. Tápértéke kedvező: mindössze 143 kcal-t tartalmaz 100 gramja, zsírtartalma 3,5g/100g, fehérje tartalma 26g/100g, szénhidrát tartalma 0. Ezzel a viszonylag egyszerű elkészítési móddal is fenséges fogást bodoríthatunk, így bátran ajánlom az ünnepi assztalra. Készítsd te is bátran el. Egyszerű, gyors és garantált a siker! Külön kuriózumként adagolj mellé kevés saját készítésű lilahagyma lekvárt és egy kevés mézes gyömbéres citromdzsemet. A lapcsánka talán a legsokoldalúbb elnevezésű ételünk. A wikipedia szerint eredete nem ismert, bár a „hlebcsánka” elnevezésből ítélve felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve. Amíg gyerekként Budapesten éltünk (ez életem első 10 éve volt) én nem talákoztam ezzel az étellel. Így aztán, amikor egy merész költözésünk után Nyíregyházán egyszer a szomszéd néni megkérdezte tőlem, hogy kérek-e lapcsánkát, hát bizony nem tudtam, hogy miről van szó. Viszont megkóstoltam, s a kellemes, fokhagymás, fűszeres íze azonnal az egyik kedvencemmé tette. Érdekes módon, a lapcsánka régen a szegények étele volt, ma viszont ott találjuk a legfelkapottabb éttermek menüjén is. Ott általában tócsninak, borzaskának, röstinek nevezik. Ha ismersz esetleg olyan elnevezést, amit itt nem említettem, örömmel veszem, ha hozzászólásban leírod. [gallery ids="5812,5815,5813,5814" columns="4" size="medium"] [youtube https://www.youtube.com/watch?v=OVD0h98MPA8][recipe title="Sertésszűz ropogós lapcsánkával, lilahagyma lekvárral és gyömbéres citromdzsemmel" servings="6 adag" time="2 óra 15 perc" nehézség="közepes"] Talalva221Tipp: 6%-os sóoldatot úgy készíthetsz, hogy 1 l vízbe 6 dkg sót feloldasz [/recipe-notes] Hozzávalók: Sertésszűz: - 6 dkg só a sóoldatos fürdőhöz - 1 l víz - bors Lapcsánka: - 1 kg burgonya - 1 csésze (2 dl-es) liszt - 1 db tojás - 6 gerezd fokhagyma - 1 csokor friss petrezselyem - 1 teáskanál só - bors ********************************************** Elkészítés: Sertés szűz: 1. A sertés szűzet 1 órán keresztül fürdesd 6%-os sóoldatban 2. A fürdetési idő letelte után a húst töröld szárazra, majd ízlés szerint borsozd 3. A borsozott húsok minden oldalát serpenyőben forró olajban süsd pirosra 4. A húsokat helyezd tepsibe, s előmelegített 180 fokos sütőben süsd 20 perc alatt készre 5. A megsült húsokat vedd ki a sütőből, s szeletelés előtt 10 percig pihentesd Lapcsánka: 1. A meghámozott burgonyát reszeld le 2. Add hozzá a lisztet, fokhagymát, sót, borsot, majd rövid keverés után a friss petrezselymet is 3. Keverd jól össze 4. Serpenyőben forrósított oljba adagolj 1-1 nagy kanállal a masszából, lapítsd el 5. Süsd mindkét oldalát ropogós pirosra Tálalásnál 5-6 vékony szeletre vágott hús mellé 3 db lapcsánkát helyezz, s lilahagyma lekvárt, valamint mézes-gyömbéres citromdzsemet adj mellé. A siker nem marad el. Jó étvágyat! Ha valahol elakadsz, fentebb megnézheted video-receptemet is. Biztos, hogy segíteni fog. [/recipe]
Ebéd,Húsimádóknak,Húsvéti finomságok,Kedvenceink,lapcsánka,pork,Receptek,roundel,Sertésből készült ételek,sertésszűz,tócsni,Ünnepek,vendégvárás,Vendégváró falatok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?