Ezután megnyalod a tíz ujjadat! Gombás palacsinta

GastroGranny
Gyönyörű laskagombát láttam az egyik hiper-szuperben… Egy kicsit nosztalgiázva jutott eszembe az az időszak, amikor még megboldogult pedagódus koromban a testnevelő kollegákkal együtt a testnevelő tanári szobában zsákos laskagombát termesztettünk. Irtó gyorsan meg tudott nőni, képes volt 45 perc (1 tanítási óra) alatt 2-3 cm-rel is magasabbá válni. Akkor szögeztük le, hogy valóban igaz az a mondás: “…Nő, mint a gomba.” Aztán, amikor úgy gondoltuk, hogy elegendő feljettséget ért el a kis gondozottunk, akkor összegyűltünk, megfőztük, megettük. Akkor ezt a történést “kihelyezett értekezletnek” neveztük. Ma csapatépítő tréning lenne a neve. S valóban az volt! Azokkal a kollegákkal: Rita nénivel, Andi nénivel, Erika nénivel, Cicu bácsival, Béla bácsival igazi csapatot alkottunk!… Ma ennek a “közös korszakunknak” állítok emléket a gombás palacsintával, amely természetesen laskagombából készül. :) [gallery ids="6118,6117" type="rectangular"] [youtube https://www.youtube.com/watch?v=mkrTkNX8EN8&w=560&h=315][recipe title="Gombás palacsinta" servings="6 db töltött palacsinta" time="1 óra 20 perc" nehézség="könnyű"] Talalva-piros348Tipp: Mivel ez a fogás melegen az igazi, időt nyersz, ha a palacsintákat előre kisütöd, s melegen tartod. Ha túl sokat készítettél, akkor a kész gombás palacsintát lefagyaszthatod, s tálalás előtt a sütőben lassan felmelegítheted. Így is nagyon finom! [/recipe-notes] Hozzávalók: Palacsintához: - 1 csésze (2 dl-es) világos sör - 1 púpozott csésze liszt (én tönkölybúza lisztet használtam) - 1 evőkanál kukorica liszt - 2 db tojás - 1 evőkanálnyi oliva olaj - 1 kávéskanál só - csipetnyi bors Gombás töltelékhez: - 30 dkg laskagomba - 1 csésze (2 dl-es) reszelt sajt - 1/2 csésze főzőtejszín - 2 fej vöröshagyma - 5 dkg vaj - 1/2 kávéskanál chili paprika - 1/2 kávéskanál kardamom - bors ********************************************** Elkészítés: Palacsinta: 1. A száraz hozzávalókat majd a fűszereket habverővel keverd össze 2. Öntsd hozzá a felvert tojásokat, keverd jól el 3. Öntsd hozzá a sört, keverd alaposan, csomómentesre 4. Adagold hozzá az oliva olajat, keverd össze 5. Ezután pihentesd a palacsinta tésztát kb. 1 órán át Az egy óra leteltével süsd ki a palacsintákat: 1. A palacsinta-sütőbe fújj kevés olajspray-t, szilikon ecsettel egyenletesen oszd el 2. Vékony rétegben adagold bele a palacsinta masszát, majd mindkét oldalát egyenletesen, kissé barnára süsd meg Közben készítsd el a tölteléket: 1. Egy nagyméretű serpenyőben kezd el melegíteni a vajat 2. Add hozzá az apró kockákra szeletelt vöröshagymát, enyhén pirítsd meg 3. Add hozzá a felaprózott gombát 4. Mikor a gomba enyhén megpirult, öntsd hozzá a tejszínt. Kevergetés közben sűrítsd be 5. Add hozzá a sót, borsot, majd a kardamomot és a chili paprikát is 6. Rottyantsd össze, majd adagold hozzá a reszelt sajtot 7. A sajtot kevergetés közben olvaszd meg 8. Az elkészült tölteléket adagold a melegen tartott palacsintákba Tálalásnál egy tányérra 2 db töltött palacsintát helyezz, majd díszítsd. Én a palacsinták mellé saját készítésű joghurtot adagoltam, rá pedig fűszerpaprikát szórtam, majd fehérboros lime krémet és fehérboros hibiszkusz-chilikrémet tettem rá. Az egészet még apró fodros petrezselyemmel díszítettem. Jó étvágyat kívánok! Ha valahol elakadsz, fentebb megnézheted video-receptemet is. Biztos, hogy segíteni fog. [/recipe]
Ebéd,Egytálételek,gombáspalacsinta,Hús nélkül,Kedvenceink,mushroompancake,Napszakok,Receptek,Tönkölybúzából készült ételek,vendégvárás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?