A cukorborsó és zöldborsó dilemmája. Avagy borsófőzelék sült virslivel

GastroGranny
Gyermekkori kedvencem a zölborsó. Van ahol cukorborsónak nevezik (GastroPapi is), azonban ez a megnevezés a fejtett borsóra nem egészen helyes, a következők miatt: A borsónak alapvetően három fajtacsoportját különböztetünk meg, de ezeken belül más szempontok, bogyó nagysága, színe alapján is osztályozzák:
  • Cukorborsó: A terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják.
  • Kifejtő borsó: Magjuk sima, cukortalmuk gyorsan alakul át keményítővé, rövid idő van a betakarításukra. Ide tartoznak az étkezési száraz (zöld vagy sárga magvú) borsók is.
  • Velőborsó: a cukortartalom lassan alakul át keményítővé, hosszabb ideig zsenge marad.
A fentiekből következik, hogy amikor zöldborsó főzeléket, vagy cukorborsó főzeléket eszünk, akkor tulajdonképpen a borsó velőborsó alfajáról beszélünk… A borsó latin neve Pisum sativum. Egyike azon könnyen megjegyezhető, dallamos latin növényneveknek, amelyeket még gimnáziumban tanultam kedvenc osztályfőnökünktől, egyben biológia tanárunktól, a szemünkben óriás termetű, mindíg szigorú, mégis imádnivalóan kedves Kánitz Józseftől. Muszáj volt megtanulnuk, mert Tanár Úr úgy gondolta, hogy biológia tagozatosként a középiskolai követelményeket magasan meghaladva ilyeneket is tudnunk kell. Mi pedig lelkesen, szívesen magoltuk a neveket, a növényi részeket magyarul-latinul… És Kánitz Tanár Úrnak igaza volt! Köszönhetően az ő következetes szigorának, magas követelményrendszerének, a főiskolán, biológia szakos tanárjelöltként a növényrendszertan órákon már nagyon könnyen ugrottam át az akadályokat. Ezért (is) vagyok hálás Kánitz Tanár Úrnak, aki sajnos nemrég itthagyott minket….[amazon_link asins='B071KBG6LP,B000G04PCS,B000G04NQQ,B00L51SSWU,B0157FD9MS,B007H7VFV2,B0170DXIOY,B000UVHJVM,B071RMD1CP,B0179QOJSQ' template='SAJAT-ProductCarousel' store='u0ff9-20' marketplace='DE' link_id='7b5e82d7-52bc-11e7-a7e4-4733c13c9168'] [gallery type="rectangular" ids="7933,7934,7935,7936"] Íme az étel video receptje: [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=yvNoZNpXQ6g[/embedyt] Az alábbi receptet pedig akár ki is nyomtathatod: [recipe title="Borsófőzelék sült virslivel" servings="3 adag" time="35 perc" nehézség="könnyű"] Tipp: Ha frissen fejtett borsóból főzöd a főzeléket, akkor a borsó főzési ideje 20 perc. [su_row] [su_column size="1/3"] Hozzávalók:  Borsófőzelék: 1 zacskó (1000 g) mirelit borsó 5 cl olivaolaj 1 kk 1 ek fűszerpaprika 1 kis csokor petrezselyem 1 csésze (2 dl-es) liszt 3 csésze tej [su_row] Sült virsli: 3 pár roppanós virsli 3 gerezd fokhagyma 1 ek olivaolaj [/su_column] [su_column size="2/3"] Elkészítés: 1. A felolvasztott, megmosott, s lecsöpögtetett zöldborsót egy megfelelő méretű edényben, olivaoljon kezdd el párolni. Dobd hozzá a felaprózott petrezselymet. 2. Párold egy rövid ideig, majd sózd meg. Keverd kicsit át, majd szórd meg a liszttel és a fűszerpaprikával is. Kevergetés közben pirítsd az egészet egy rövid ideig. 3. Miután az egész jól összekeveredett, csészénként adagolva öntsd hozzá a tejet. Minden csészényi tej hozzáadása után keverd az egészet csomómentesre. 4. A harmadik csésze tej hozzáadása- és csomómentesre keverése után kóstolj, s ha szükséges adj hozzá egy kevés sót még. 5. Keverd még egyszer össze, majd forráspont körüli hőmérsékleten főzd 15 percet. Közben süsd meg a virslit: 6. Minden virslit kereszt alakban vagdoss be. 7. Egy serpenyőben forrósíts kevés olivaolajat, s dobd bele az összezúzott-felaprózott fokhagymát. Pirítsd néhány percig. 8. 2-3 perc után bevágásukkal lefelé óvatosan helyezd a forró olajba a bevagdodott virsliket. 5-6 perc pirítás után forgasd meg a virsliket, s pirítsd a másik oldalukat is ugyanennyi ideig, majd a készre sült virsliket a serpenyőből szedd ki. [/su_column] [/su_row] Ennyi idő alatt elkészült a főzelék is, tálalhatod. A sült virsliket esztétikusan rendezd el a főzeléken, végül locsold meg kevés fokhagymás olajjal. Jó étvágyat kívánok! [/recipe] Ne maradj le az új receptekről. Iratkozz fel: [mc4wp_form] [amazon_link asins='B010RLCOW8,B00I4D451U,B009NPEW6G,B00NZ73P8Y,B01KFKM4RQ,B00GZEVMA2,B01GU132TI,B005G7BOYS,B01NBF2BNP' template='SAJAT-ProductCarousel' store='u0ff9-20' marketplace='DE' link_id='b9295662-52bd-11e7-9db8-1bb8a0e409a1'] [amazon_link asins='B00SGSPX82,B01N64LJEU,B00CFIDP5W,B016FIVAYU,B000XFZDFO,B01H88RCSE,B00C0NXAQQ,B00JEA6N1M,B00IVFJDN6' template='SAJAT-ProductCarousel' store='u0ff9-20' marketplace='DE' link_id='d2af74a0-52bd-11e7-abdc-69310f7d4153']
cukorborsó,cukorborsófőzelék,Ebéd,Egytálételek,Főételek,frankfurter,Napszakok,Olcsón jót,peas,Receptek,sültvirsli,Vacsora,vendégvárás,Villámkonyha,virsli,zöldborsó,zöldborsófőzelék
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?