Lecsós sertésszűz, ahogyan TE szereted

GastroGranny

Ki ne értékelné azt az állapotot, amikor egy fogás minden része egyszerre válik tálalhatóvá? Ráadásul az összes finom alkotót a munkamenet első fázisában már tulajdonképpen készre is sütöttük... 

Booking.com

Sertésszűzet készítünk. Tudod, hogy melyik izomcsoportja ez az állatnak? "A far felőli részen, a gerinc alatt és mentén található hosszúkás hús a szűzpecsenye, amit gyakran egyszerűen csak szűznek neveznek, de hívják tüskepecsenyének, sőt néha tévesen vesepecsenyének is – ez utóbbi a marhabélszint jelenti. Ez a sertés legnemesebb része.  Az alábbi fotón 6-os számmal van jelölve.Ha szakszerűen bontották, akkor nem lehet rajta zsíros rész. Ha mégis így szeretné eladni a hentes, vetesd le róla, mert az nem „alkatrésze” a szűzpecsenyének. Nagyon finom, ízletes hús, de ha elfelejtjük levenni róla a fejrésztől induló hártyát, akkor sütés közben a hús meggörbül és rágós lesz. A fejrésze és a vékonyabb farok rész ragúnak, nyársas húsoknak való. A középső részéből remek szeletelt sültek készíthetők. Gyakran megtöltik kolbászhússal és egyben sütik meg. Így elkészítve egy igazán ízgazdag, ünnepi lakomát kerekíthetsz belőle. Ügyelni kell viszont a sütésnél, mert ez a sovány hús gyorsan kiszárad. A sütést akkor kell abbahagyni, amikor nyomásra a rostok közül még enyhén gyöngyözik a hús szafjta. A vásárlásnál ügyelj arra, hogy a hús szép rózsa- vagy hússzínű, a rajta levő kékes hártya pedig csillogó és friss legyen. Tapintásra a hús ne csússzon és ne is ragadjon. Ha erősen átlátszik a hártyán az alatta levő hús, vagy a hártya száraznak tűnik, akkor a szűzpecsenye már nem friss." (forrás:lidlkonyha.hu) Ki ne értékelné azt az állapotot, amikor egy fogás minden része egyszerre válik tálalhatóvá? Ráadásul az összes finom alkotót a munkamenet első fázisában már tulajdonképpen készre is sütöttük. Aztán, egyszer csak jön egy kis csavar a folyamatba. A finom, ropogósra sütött héjas burgonya karikákat, az elkészített lecsót és a hirtelen, minden oldalán kérgesített sertés szűz szeleteket egy tűzálló üvegtepsibe helyezzük.  Bőségesen megszórjuk frissen aprított lestyánnal. Ezután zutty a sütőbe, s 40 perc alatt mennyei harmónikus ízvilág alkul ki, amelyben, ha elkészíted, te sem fogsz csalódni. Íme néhány fotó az elkészítés menetéről: [gallery type="rectangular" ids="9042,9043,9036,9037,9038,9045"] Tápanyagösszetétele tanulságos. Kedvező, hogy viszonylag kevés szénhidrátot (25%) és fehérjét (36%) tartalmaz. Zsírtartalma némileg meghaladja a kiegyesúlyozott táplálkozáshoz ajánlott mértéket (35%). Ezen kis eltéréstől eltekintve ez a fogás bátran beilleszthető a diétás étrendbe. Tápanyagtáblázatát alább olvashatod: Videó receptjét is tekintsd meg:

http://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/42137/pics/lead_800x600.jpg
Egytálételek,Főételek,fokhagyma,Kedvenceink,padlizsán,recept,Receptek,sertés,sertésszűz,Vendégváró falatok,YouTube
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?