Sonkás kukoricás pizza, a TELJES KIÖRLÉSŰ, a mennyei

GastroGranny

Egyik gasztronómiai túránk alkalmával Sirmionéban bevetődtünk egy láthatólag modern, a HACCP szabványnak megfelelő látvány pizzériába…

Booking.com

A pizza olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek. A tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó és a pepperoni. Az eredeti olasz pizzára szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és olíva olajat tesznek, erre kerülhet további feltét. A neve eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett, valószínűleg a picea szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik. Bár Olaszország a szülőhazája, de rengeteg olyan változata alakult ki, melyek más tájak konyhaművészetének jellegzetességeit viselik magukon, ilyen például az ananászos-sonkás hawaii pizza, a kukoricás mexikói, vagy a csípős, kolbászos magyaros pizza. A változatos feltétek nélküli, csak paradicsom szósszal, bazsalikommal és mozzarella sajttal ízesített „alap”-pizzát pizza margheritának hívják. (wikipedia)... További barangolásaink alkalmával bevetődtünk egy kedves helyre Desenzano Del Garda-ban, ahol megfigyelhettük a pizza prosciutto crudo elkészítését. Itt a pizzatészta teljes kiörlésű tönkölybúza lisztből készült. Ami rögtön feltűnt, hogy a sonkát nem a pizzával együtt sütötték meg. Készítettek egy margherita alapot, s amikor az megsült, ráhelyezték a prosciutto-t, majd jól megszórták összetépkedett bazsalikom levelekkel. Akkor mennyeinek tűnt, de hát persze az köszönhető volt a kirándulás hangulatának is. Rögtön úgy döntöttem, hogy hazatérvén leteszteljük. A teszt sikerült. Nem változott a véleményünk! Az utólag a pizzára helyezett, érlelt sonka kellemesen pikáns íze máshoz nem fogható ízélményt biztosított. Elhatározásomat a tökéletes pizza elkészítéséhez tovább erősítette, amikor megláttam Gennaro pizzareceptjét a youtube-on, Jamie Oliver csatornáján. Gennaro gyönyörű környezetben a Málta melletti Gozo szigetén forgatott. Nem elég, hogy az étel egyszerű, mennyei, de még a környezet is csodálatos. Gozo  Málta második legnagyobb szigete, és bővelkedik látnivalókban, jó éttermekben. A szigetecske hossza 14 kilométer, a szélessége meg 7 kilométer, azaz több Gozo is "beleférne" a Balatonba. A partvonal jó részt sziklás, de azért találunk néhány igazán kellemes, öblökkel tarkított strandot is. A Gozo -n élők természetes víz híján, a télen leesett esővizet hasznosítják a szigeten, és próbálják maguk megtermelni a levesbe valót. Azért az éttermek itt is, mint Máltán, a legjobbat nyújtják, legyen szó olaszos, arabos, vagy helyi specialitásokról. Málta egyik leghíresebb látványossága, az Azúr ablaknak is nevezett természetes kőhíd…. volt. 2017. március 8-án azonban egy nagy vihar közepette a tengerbe omlott. Így nézett ki eredeti pompájában: És ilyen most: Visszatérve Gennaro videójára: A margheritát a világ által imádottnak nevezi, nem ok nélkül. Olcsó, könnyen emészthető és FINOM! Az elkészült margherita alapra pakolják a sütés után a különböző feltéteket. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva készítettem el az én teljes kirörlésű lisztből készült pizzámat is. Feltétnek PROSCIUTTO CRUDO-t használtam, valamint a tartósítószer mentes Bonduelle Gold chili kukorica konzervet. Olaszország leghíresebb sonkája a prusciutto, -egyik híres képviselője a pármai sonka- az azonos nevű tartományból származik, mely Bolognától északnyugatra található. A nyers sonkát besózzák, majd több fázisú érlelési időszak következik, amely idő alatt a sonkát hűvös helyen tárolják. A hideg és a só kihajtja a nedvességet, amely elengedhetetlen a konzerváláshoz. Végül a sonkát erőteljesen sajtolják -ma már inkább géppel- így a só hamarabb átjárja a húst. Ezután a sonkát kb. két hónapra nyugalomba helyezik, majd langyos vizes lemosással kezdetét veszi a sonka szárításának a szakasza ( a prosciutto szó a prosciugare, szárítani igére vezethető vissza). A pármai sonkák pontosan meghatározott műveleti szakaszokon mennek át, összesen több mint hat hónapig érlelődnek a hűtőkamrákban, temperált szárítóhelyiségekben és szellős raktárakban. Ez az előérlelés időszaka. Ezután a bőre nélküli sonkarészeket zsírból, rizslisztből és borsból kevert krémmel vastagon bekenik. Ez védi a húst a kiszáradástól és a megkeményedéstől. A szalonnázás után a sonkák olyan pincékbe kerülnek, ahol nemigen jár a levegő, de hűvös van. Itt mennek végbe azok a természetes biokémiai változások, amelyeknek finom ízét köszönheti a sonka. Mérettől függően 10-12 hónapig érlelik mire fogyasztható lesz. (gastroabc.hu) Pizzánk tápanyagtáblázatát tanulmányozva, ez a fogás méltó helyet foglalhat el a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

Íme a videó recept:

Tápanyagösszetétele harmónikus, kalóriatartalma sem magas!:

http://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/42139/pics/lead_800x600.jpg
bazsalikom,Ebéd,Egytálételek,Főételek,gastrogranny,gasztronómia,Kedvenceink,Napszakok,Olcsón jót,pizza,recept,Receptek,Sertésből készült ételek,sonka,teljes kiörlésű,tészta,Tésztaételek,tönkölybúza,tönkölybúza liszt,Tönkölybúzából készült ételek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?