Van saját recepted?

Sajtos-húsos karfiol a la Dubarry, avagy: Ne félj a besameltől!

GastroGranny
Sajtos-húsos karfiol a la Dubarry, avagy: Ne félj a besameltől!

Dubarry és besamel… Mit mond neked e két szó? Előre jelzem, kissé pikáns történet következik, úgy hogy TUDOD! Fiatalok, csak SZÜLŐI FELÜGYELETTEL…. :)

Egyszer volt, hol nem volt… Élt egyszer egy gyönyörű lány, Jeanne du Barry, leánykori nevén Marie-Jeanne Bécu-Vaubernier, aki hamis okmányai alapján „Du Barry grófné” néven vonult be a történelembe. Foglalkozásaként a wikipedia a kurtizán, királyi szerető SZAKMÁKAT nevezi meg. Nem csoda, ha a rossz nyelvek szerint XV. Lajos francia király szeretője volt.

Jeanne a szegénysorból nagyon fiatalon emelkedett ki, amikor Monsieur Billard-Dumonceaux, az anyjának egyik szeretője, (aki az alig 10 hónaposan elhunyt Claude nevű bátyjának volt az apja) Jeanne-t és édesanyját Párizsba vitte. Anne-t elhelyezte mint szakácsnőt, a leányt pedig taníttatta és luxus körülmények között tartotta.
Később, a már a felnőtt kor küszöbén álló, igencsak szemrevaló leányra Jean-Baptiste du Barry figyelt fel, aki bevezette a párizsi arisztokrácia felső szintjeire. Annak érdekében, hogy minél nagyobb elfogadottságra tegyen szert – hisz Jeanne nem volt nemesi származású – hamis anyakönyvet állított ki neki, amelyben 3 évvel fiatalabbnak állította be, s 1768. szeptember 1-jén hozzáadta bátyjához, Guillaume du Barry grófhoz.
Dubarry gróf célja volt a királyi udvarba juttatni a fiatal leányt, ahol rajta keresztül szeretett volna nagyobb befolyást szerezni az idős XV. Lajos királynál. Tervének megvalósítása támogatójának, Madame de Béarn-nak segítségével sikerült is 1769. április 22-én, amikor hatalmas pompában megjelentek a versailles-i udvartartás előtt. Jeanne-nak sikerült meghódítania az elhunyt szeretőjét, Madame de Pompadourt sirató király szívét. XV. Lajos a versailles-i kastélyban egy lakosztályt biztosított a hölgy számára.
Jeanne-t – alacsony származása miatt – az udvar igen nehezen fogadta el, annak ellenére, hogy a leány művelt volt, és igazán jó ízléssel volt megáldva.
XV. Lajos király halála után a királyi udvarban már nem nézték jó szemmel, ezért rövidesen visszavonult Louveciennes kastélyába, majd később az országot is elhagyta.
Vesztére azonban a forradalom alatt, 1793-ban visszatért Párizsba, ahol elfogták, koholt vádakkal halálra ítélték, majd 1793. december 8-án kivégezték. Egyes források szerint az ekkor 50 éves Madame du Barry könyörgött az életéért, és még az elrejtett drágaköveinek és vagyonának hollétét is elárulta, hogy megmenekülhessen a guillotine elől.
Azt mesélték, hogy Madame du Barry imádta a karfiolt egy kis besamel mártással “megbolondítva”. Ezért kapta minden olyan étel a “Dubarry” jelzőt, amelyben egy szelet húsra karfiolt (brokkolit, vagy mindkettőt) helyeznek, azt különböző módon fűszerezett besamellel leöntve, sajttal megszórva sütőben pirosra sütnek.

Booking.com

Ha vizuális vagy, tekintsd meg a hozzá tartozó videó receptet:

Ha tudatosan táplálkozol, akkor a következő TÁPANYAG-TÁBLÁZAT számodra fontos információkat tartalmaz:Elkészítését a következő videó receptben mutatom:

https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/42248/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?