Van saját recepted?

Tökfőzelék az ellenállhatatlan: Nagyon finom, nagyon kapros

GastroGranny
Tökfőzelék az ellenállhatatlan: Nagyon finom, nagyon kapros
Könnyű
31-60 perc
1 fő
0-100 Forint

1,5 kg gyalult tök

2 fej vöröshagyma

1 cs felaprózott kapor

1 dl tejföl

3 dl tej

2 dl alaplé

1/2 dl olivaolaj

10 dkg liszt (teljes kiörlésű tönkölybúza liszt)

só, pirospaprika, bors

Emlékszel, hogy gyermekkorodban mennyire útáltad a tökfőzeléket? Én is!… És arra emlékszel, hogy miért? Én sem!… Most egy ellenálhatatlanul finom tökfőzeléket főzünk:

Booking.com

A tök a tökfélék családjának névadó nemzetsége. Magyarországon általában kertekben termesztik a tökfajokat. A lopótök kivételével Amerikából származik. Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok és portugálok hozták be a 16. században. A termesztett négy tökfaj közül az egyik a spárgatök, amelynek viszont számtalan termeszett fajtája van. Táplálkozási értéke nem különösen nagy. Értékessé a C- és A-vitamin, valamint a szénhidrát teszi. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves és kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk és enyhén pirítjuk. Nemcsak gyerekcsemege, hanem prosztatabetegségek megelőzésére is használható. Édeskés ízű virágja is ehető. A spárgatök egy variánsa az olajtök, aminek héjatlan magja sok gyógyhatású olajat tartalmaz. Hazánkban a XX. század elején honosították meg az olajtököt, és elsősorban az Őrségben foglalkoznak termesztésével és az olajütéssel, az olaj préselésével. Ehhez a fajhoz tartozik a cukkini, a takarmánytök (ennek a csökevényes maghéjú típusa az olajtök), a patisszon, és egyes dísztök-fajták is. Főzelékünk tápanyagtáblázatát tanulmányozva ez a fogás akár a sportolók táplálkozásába is beileszthető, mert tápanyagösszetétele harmónikus, szénhidrát tartalma nem sokkal haladja meg a sportolók táplálkozásában elvárt 30 %-ot. Fehérje tartalma megfelelő, rosttartalma viszonylag magas, míg zsír- és kalóriatartalma mérsékelt!

Íme a videó recept: 

https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/42140/pics/lead_800x600.jpg
cucumber,Ebéd,Egytálételek,Életmódváltó ételek,Főételek,Főzelékek,Főzőiskola,Levesek (soups), főzelékek,Olcsón jót,Receptek,tök,tökfőzelék,Vacsora
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?