Van saját recepted?

Készítsd magad a mennyei fettuccine tésztát. Avagy: Szélesmetélt tésztagéppel

GastroGranny
Készítsd magad a mennyei fettuccine tésztát. Avagy: Szélesmetélt tésztagéppel

Tudtad, hogy a tészta eredetileg nem is olasz dolog? Nem bizony! A tésztát a világ, gyakorlatilag bármely táján az étlapon találjuk, de valamiért mégis az olasz tészta indult világhódító útra. 

Pedig, a legvalószínűbb legenda szerint pontosan egy világhódító, vagy inkább kalandor, Marco Polo hozta magával Kínából az 1200-as évek vége felé. Bár mások azt állítják, hogy ez sem igaz.

Az viszont az igaz lehet, hogy amikor Marco Polo Kínában járt, akkor ott láthatott olyan embereket, akik tésztát ettek… Marco PoloVagy nem… Ha látott is tésztaevő kínaiakat, azok biztos, hogy rizslisztből készítették. Azt is rebesgetik, hogy ezt az egész sztorit egy amerikai marketinges találta ki, hogy a tésztákkal foglalkozó, vadonatúj lapját nagyobb példányszámban tudja eladni. Azt várta, hogy ettől a húzásától fellendül az amerikai tésztafogyasztás. A teljes valósághoz azonban talán az a feltevés jár a legközelebb, hogy tésztát mindíg is készítettek a világ azon tájain, ahol gabonák is teremtek. Az is igaz lehet, hogy észrevették, hogy a durumliszt annyira jó tulajdonságokkal rendelkezik (fehérjedús, viszonylag kemény, könnyű vele dolgozni), hogy először a durumlisztből készített tészta terjedt el Itáliában, majd hódította meg az egész világot.

A rómaiak már az ókorban átvettek az etruszkoktól egyfajta tésztaféleséget, amely a mai lasagne őse lehetett. Bár ezt kemencében sütötték meg, úgyhogy szerintem, ha ezen a vonalon gondolkodunk, akkor ez mégiscsak a mai pizza őse lehetett. Ami biztosan állítható: A XII-dik században egy sziciliai kisfalu, a Palermo szomszédságában elhelyezkedő Trabia térképén egy megjegyzésben tesznek említést vizimalmokról, melyekben őrölnek, rengeteg tésztát gyúrnak, sőt, a meggyúrt tésztát már akkortájt exportálták is. Persze, nyilván a tengeren keresztül, mert Trabia a festői tengerpart mellett terül el.

Booking.com

Tészta alatt több alapvető élelmiszert értünk. A magyar táplálkozáskultúrában a főtt tészta a korai újkorban vált általánossá, előtte a középkorban az erjesztett kenyereket fogyasztották. A tészták alapanyaga: általában búzaliszt, tojás és valamilyen folyadék (víz, tej) hozzáadásával készül, de készülhet tojás nélküli, vagy más növényi lisztből (lisztérzékenyek) változatban is. Elkészítésük a felhasználás módja szerint többféle lehet, de az elkészítési módokat is lehet variálni. (Pl.: Rakott tészták:kifőtt tésztát egyéb hozzávalókkal rétegesen összerakva - sütjük.) A Sütő- és tésztaipar Története Magyarországon a XIX. század közepéig visszavezethető az 1859-ben Topits József (1824-1876) által alapított első gőztészta gyárral Budapesten "Topits József fia gőztésztagyár". Fia Topits Alajos József (1855-1926), Országos Iparegyesület igazgatóságának a tagja, tovább vitte a "Topits József fia" nevű céget az 1920-as évekig. Én is kedvet kaptam a tésztakészítéshez. Egyúttal kipróbáltam legújabb szerzeményünket egy csillogó-villogó hiper-szuper tésztagépet, amely szinte azonnal a kedvencemmé vált. Hogy miért? Mutatom:

A tápanyagtáblázatotkat tartalmazó receptet is elkészítettem hozzá. Te hány csillagosnak értékeled? A szürke rész jobb felső sarkában levő piktogramokra kattintáskor: értékelheted a receptet, bevásáró listát készíthetsz, hozzáadhatod étkezési tervedhez, behelyezheted kedvenc receptjeid közé. A hozzávalók listájánál a legtöbb alapanyagot meg is vásárolhatod úgy, hogy az alapanyag megnevezésére kattintasz. A hozzávalók alatt az elkészített mennyiséget módosíthatod, a rendszer az alapanyaog mennyiségét is automatikusan hozzámódosítja. Kérlek, oszd meg a receptet, ha tetszik (KATT a képre):

Ha a tudatos táplálkozás híve vagy, akkor a következő tápanyagtáblázat számodra fontos információkat tartalmaz:

Az elkészítéshez a következő konyhai eszközökre lesz szükséged, amelyeket akár rögtön meg is megvásárolhatod: IDE KATTINTS!

https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/43272/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?