Van saját recepted?

Első randim Mincemeat-tel (ejtsd: minszmít)

GastroGranny
Első randim Mincemeat-tel (ejtsd: minszmít)
Könnyű
16-30 perc
12 fő
101-300 Forint

2 g szegfűszeg (darálva)

3 g gyömbér (por)

4 g fahéj (őrölt)

1 g szerecsendió (őrölt)

130 g vaj

260 g barnacukor

100 g mandula

100 g vörösáfonya (aszalt)

100 g világosabb mazsola

160 g sötét mazsola

1 db alma

1 db naracs héja

2 dl konyak

Ez a sztori lassan egy évre tekint vissza. Mivel újra közeleg a családok számára a legnagyobb ünnep, ezért ismét jelentősen növekedett aktualitása...

 

Tavaly ilyentájt történt ugyanis, hogy barátainkkal az ősszel különösen varázslatos zalai tájakon kirándulgattunk. Booking.com

Egy hirtelen ötlettől vezéreltetve Zalaszántó felé vettük az irányt, s ott betértünk a Florridora's Pantry-ba, ebbe a hangulatos, tradícionális angol teaházba. Jól olvastad, tradícionális angol teaház a Zalai dombság szívében!

A nagyik -Florri és Dora- akik a hely névadói is lettek- szakácskönyvét az unokák elővarázsolták, s az általuk sütött mennyei süteményeket újra álmodva kínálják vendégeiknek.

Képzeld! Saját munkájukat, idejüket nem kímélve egy lepukkant parasztházból a két angol tulajdonos sok munkával alakította ezt a kis ékszerdobozt ki. Annyira szerencsések voltunk, hogy épp aznap vezették be karácsonyi menüsorukat. A barátságos, kedves vendéglátás mellé mennyei ízek párosultak. Az egyik süteményféle azonban a különleges ízvilágával külön megmozgatta fantáziánkat.

Amikor kérdésünkre, hogy mi ez? Az angol fiú azt válaszolta, hogy "mincemeat", különösen tágra nyíltak szemeink. Sosem hallottuk még ezt a szót süteményre alkalmazva. Mince=darált, meat=hús... Hát, ez tuti, hogy nem darálthús... Morfondíroztunk. Ő egy kicsit értetlenkedve nézett, hogy mit nem értünk ezen, hiszen a mincemeat az mincemeat... Jó!

Alig vártam, hogy ezek után végre hazaérkezzünk, s utána tudjak nézni, hogy mi is valójában ez a rejtényes, elképesztően finom töltelék, amely minket így elkápráztatott. Megtaláltam, s most ezt a legendát veletek is megosztom: A régmúlt időkben az angolok valóban sokszor készítettek olyan süteményszerű ételt, amelybe az aszalt gyümölcsökön, különféle magvakon, s egy kis alkoholon kívül darálthúst is kevertek. Ezért kapta a mincemeat pie (darálthúsos pite) nevet. Akkor még ez egy fűszeres étel volt. Az idők folyamán azonban felfedezték, hogy ha a húst elhagyják a keverékből, akkor egyrészt tovább eltartható az étel, másrészt fantasztikusan finom süteményt tudnak a felhasználásával készíteni. Így vált a mincemeat az angol karácsonyi menü desszertsorának egyik kihagyhatatlan fogásává. Megkóstoltuk, s minket is azonnal levett a lábunkról. Én már tavaly is bekevertem egy jó nagy adagot, kb. 4 héttel az ünnep előtt, s a karácsonyi sütés-főzés alkalmával egyszerűen csak elővettem a jól összeért süti-tölteléket, majd elkészítettem belőle a kölönböző alakú pitéimet! Akkora sikere volt, hogy az idén már most összeállítottam. Ott csücsül a hűtőben, s várja -velem együtt- a karácsonyt:

 Videó receptjét pedig IDE kattintva tekintheted meg: 

Tápanyagösszetételét, s a részletes receptleírást IDE kattintva olvashatod. 

https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/45892/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?