Van saját recepted?

4 plusz 1 karácsonyi ajándék tőlem nektek

GastroGranny
4 plusz 1 karácsonyi ajándék tőlem nektek

"Fehér havon puhába süpped léptem,
s a jégmázas fákon tündérpor ragyog.
A híd alatt -félholt patak vizében-
kristállyá fagytak a fürge kis habok."
(Kolev András: Téli séta)

Ha szeretnél többet tudni az adventi időszakról, az alábbiakban összegyüjtöttem néhány információt...

Jövő héten vasárnap elcsendesülnek az utcák, s minden otthonba meghittség terül. Ma pedig meggyújtjuk a harmadik gyertyát az adventi koszorúnkon. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy miért? Mi is az évnek ezen időszaka? Összeszedtem néhány gondolatot, melyet megosztok veletek is:

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.

Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot. A hagyományok szerint ilyenkor adventi koszorút készítünk és adventi naptárral lepjük meg a gyerekeket.

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Így nézhetett ki Wichern evangélikus lelkész adventi koszorúja: vasárnapokra fehér, hétköznapokra és szombatokra piros gyertyák jutottak.  Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. Forrás: livingpractically.blogspot.com

A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak: Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit); zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény); Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya); Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Közben a kisfiú felnőtt, s nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. A kis Gerhard, miután felnőtt, üzleti vállalkozásba kezdett, s elkészítette az első nyomtatatott adventi naptárat, amely így nézhetett ki: forrás: The Wall Street Journal

Az advent és az elkövetkező karácsony jegyében én is készítettem nektek egy kis meglepetést, amelyet az alábbi "ablakocskákra" kattintással tudtok "kicsomagolni" Egészséges, Boldog Karácsonyt kívánok! 1. Ajándékom:Karácsonyi menü.

Összeállítottam nektek egy harmónikus tápanyagösszetételű, négynapos karácsonyi menüsort (úgy gondoltam, hogy 23-24-25-26-ára). Ha ezeket az ételeket készíted el, akkor mennyei finomságú ételek fogyasztása közben garantáltan nem fogsz hízni az ünnepek alatt. A menüt IDE kattintva tanulmányozhatod, de ennek a bejegyzésnek a fejlécében is a menüben szereplő össze receptet beillesztettem.

2. Ajándékom: GastroGranny magazinok.

A GastroGranny magazinokat az év nagyrészében regisztrált felhasználóink olvashatják. Azonban a karácsonyi időszakban (2017. decemer 1-2018. január 6-ig) te is szabadon olvashatod a folyamatosan bővülő számú gasztronómiai magazint. IDE kattintva látogathatod meg.

3. Ajándékom: Receptek tápanyagtáblázattal.

Már most gondolunk az Új Év fogadalmaira! Ha te is megígérd, hogy a jövőben odefigyelsz arra, hogy mit eszel, én azt tanácsolom, hogy arra is figyelj, hogy "miből mennyit". A diétában kiemelkedő szerepet kap az ételek tápanyagösszetétele. A helyes diétás menü összeállításában segít EZ az oldal (KATTINTS). Ha segítségre van szükséged az étrended összeállításában, írj, szólj, segítek!

4. Ajándékom: Kifejezetten fogyókúrázóknak.

Ha fogyni szeretnél, ez az extra ajándék NEKED szól: Összeválogattam néhány könnyen elkészíthető, brutálfinom, ugyanakkor kiváló tápanyagösszetételű ételt kifejezetten neked, ha fogyni szeretnél. IDE kattintva olvashatod a recepteket. A gyüjtemény folyamatosan bővül, úgyhogy érdemes többször vissza-vissza nézni.

+1. Ajándékom: Videó receptek.

Ha jobban megjegyzed a recepteket, illetve az ételek elkészítését videós segítséggel, akkor youtube csatornámon a legtöbb receptet erről a blogról ott megnézheted. Ha nem akarsz lemaradni az új receptekről, akkor iratkozz fel youtube csatornámra.

https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/46072/pics/lead_800x600.jpg
adventi koszorú,adventi naptár,ajándék,karácsony
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?