Van saját recepted?

Keskeny metélt sonkachipsszel

GastroGranny
Keskeny metélt sonkachipsszel
Könnyű
31-60 perc
6 fő
0-100 Forint

300 g liszt (finomliszt)

100 g rétesliszt

1 teáskanál só

2 cl olivaolaj

3 db tojás

5 cl tejföl

"A család formálja legjobban a gyereket. Ha egy család jó állapotban van, akkor ellensúlyként tud megjelenni a környezeti hatásokkal szemben." (Vekerdy Tamás)

Egyik korábbi videó receptemben megmutattam, hogyan készítünk szuper fettuccine-t, vagyis szélesmetéltet, saját készítésű tésztából, tésztagéppel.

Most keskenymetéltet fogunk készíteni, de ebben az esetben segítőim is voltak. E videó recept aktualitását az adja, hogy Elizke unokánk épp most lett hatéves, s különben is el szerettem volna mesélni, hogy milyen ügyesen használták hétéves tesójával, Olivérrel együtt a tésztagépet. Apropó tésztagép. Nem feltétlenül szükséges ezzel készítened a házi tésztádat, de ha veszel egy tésztagépet, akkor a gépi nyújtás következtében a tészta minden egyes pontja garantáltan homogén, egyforma vastagságú lesz. A tészta szeletelésekor pedig a tésztacsíkok is mértanilag egyforma szélességet fognak mutatni. Nem mellesleg a tésztagéppel imádunk dolgozni.

Így készítettük:

A tésztát egyedül állítottam össze, a gyerekek addig játszottak. Segítettek volna szívesen, de ebben az esetben úgy éreztem, hogy jobb, ha a konyhai keverőgépet egyedül kezelem.

A száraz összetevőket, finomlisztet, réteslisztet, sót beleöntöttem a konyhai robot tésztakeverő részébe. Gondosan rázártam a tetejét, majd alacsony fokozaton el kezdtem dolgoztatni a gépet. Ezután már le se kapcsoltam, csak akkor, amikor a tészta elkészült.

Kb. 1 perc keverés után óvatosan hozzáöntöttem az olivaolajat, majd kisvártatva hozzáadagoltam a tojásokat is.

Kevertettem a géppel tovább, s figyeltem, hogy a keverés közben hogyan változik a tészta állaga. Ebben az esetben a tészta morzsalékosra keveredett, ami arra utalt, hogy nincs benne elég folyadék. Nehéz is elsőre tökéletesre belőni, mivel a folyadékot biztosító tojások mérete eltérő. Hozzádobtam egy evőkanálnyi tejfölt, s így kevertem a tésztámat addíg, ameddig el nem vált a keverő falától és csinos kis cipóvá formálódott. Ekkor állítottam le a gépet.

Az összekevert tésztát lisztezett felületen hirtelen keményen átgyurtam, egy hengert képeztem belőle, s hat egynlő részre vágtam.

A tésztarészekből egy-egy kis gombócot formáztam, s a gombócokat 1/2 órán át pihentettem.

Addig felszereltem a tésztagépet, s a gyerekek is alig várták már, hogy bekapcsolódhassanak a tevékenységbe. Ezután bemutattam a gyerekeknek a nyújtás-vágás folyamatát. Fogtam az első tésztagombócunkat, kicsit kilapítottam, majd a tésztagép nyújtóhengerei legtágabb állásánál 4-5 alkalommal átengedtem. Közben a gyerekek is besegítettek. Ügyesen, önállóan, igazi csapatként dolgoztak, csupán arra kellett felhívnom a figyelmüket, hogy a tésztagépbe ne nyúljanak bele!

Amikor megfelelően homogénnek ítéltem a tésztánkat, jöhetett a nyújtás. Ezt úgy végeztük a gyerekekkel együtt közösen el, hogy a nyújtóhengerek távolságát egy fokkal csökkentettük minden alkalommal, amikor a tésztát átengedtük rajta.

Amikor tésztánk elérte a kívánt vastagságot, a tekerőkart áthelyztem a távolabbi vágógejhez. Ez a keskenymetélt vágó rész. A kinyújtott tésztát óvatosan átengedtük itt is, s a vágófej túloldalán a másik kezünkkel fogadtuk a kész keskenymetéltet. Ugyanezeket a folyamatokat ismételtük meg a többi tésztagombóc esetében is.

A kész tésztának azon részét, amelyet nem akartunk rögtön megfőzni, kiakasztottuk száradni.

Nagyobb részét azonban rögtön, 4-5 perc alatt készre főztük, s az időközben a sütőben elkészült sonkachipsszel, meg egy kis borssal tálaltuk.

Az eredmény a fotókon látható nem csak szép, de ízletes fogás lett.

Jó étvágyat kívánok.

A videó receptet az alábbi képre kattintva nézheted meg:

Jellemzők: gyerekbarát
https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/46921/pics/lead_800x600.jpg
fettuccine, fettuccini, tésztagép, tésztakészítés,,keskenymetélt,tészta,Tésztaételek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?