Van saját recepted?

Szereted a különleges ízeket? És az indiai konyhát? Ezt a fogást imádni fogod!

GastroGranny
Szereted a különleges ízeket? És az indiai konyhát? Ezt a fogást imádni fogod!
Könnyű
120 perc felett
6 fő
101-300 Forint

80 dkg csirkemell (felkockázva)

1 fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

1 db citrom

10 dkg vaj

5 dkg földimogyoró

2 dl kókusztej

2 dl főző tejszín

2 ek sűrített paradicsom

2 cl olivaolaj

1 tk só

1 tk kurkuma

1 tk kardamom

1 tk őrölt csili

1 tk cumin

1 tk bors

1 tk őrölt gyömbér

1 tk fahéj

1 kk őrölt szegfűszeg

3 db kis babérlevél

Egy kis gasztronómiai utazásra hívlak ma téged. Ellátogatunk a távoli Indiába. Jössz velem? Ez a gyakran szubkontinensként emlegetett dél-ázsiai ország földrajzilag a Föld hetedik legnagyobb, és második legnépesebb országa. Korunk Indiája sok tekintetben megdöbbentő eredményeket ért el. A nominális bruttó hazai termék (GDP) alapján a világ tizenkettedik legnagyobb gazdasága, vásárlóerő alapján számolva a negyedik. Az utóbbi évtized reformjai Indiát a világ második leggyorsabban bővülő gazdaságává tették. Az indiai konyha főként csípős, erős ételekből áll. A magyar konyha ebben nagyon is hasonlít az indiai konyhához. Az indiai fűszerek teljesen eltérnek a magyar fűszerektől, viszont a magyar cseresznyepaprikához képest enyhébbek az indiai fűszerek. A fűszerezés köztudottan növeli az étvágyat, segít az emésztésben, ezért fontos. Az indiai konyha kedveltebb húsa a birka, a csirke. Az indiai konyhára jellemző, hogy a menüt túlfőzik, így biztosan baktériummentesek. Rengeteg, kb. 25 fűszert használnak, melyek speciális ízeket adnak az ételeknek. Hasonlóság az indiai és a magyar konyha között a paprika használata. Noha az ételek zöme meglehetősen fűszerezett, ezek nem mindegyike csípős, mint ahogyan azt külföldön gondolják. A méregerős zöld- és vörös csilipaprika használata elsősorban Dél-Indiában jellemző. Az indiaiak fűszerként használják a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, de a fűszerek közé sorolják a sót valamint a cukrot is. A nálunk kizárólag sütemények, édességek ízesítésére szolgáló fahéjat, szegfűszeget, ánizst, kókuszreszeléket Indiában sós ételek alkotórészeként is használják. Az indiai konyhát a következő fűszerek teszik igazán speciálissá: gyömbér, sárgagyömbér, csilipaprika, koriander, kardamom. És vannak a magyar konyhából is jól ismert fűszerek, amiket ők is sűrűn használnak, ilyen a fahéj, a bors, a szegfűszeg, a köménymag, a mustármag és a mák. A vajas csirke talán az egyik legízletesebb, legteltebb aromájú indiai étel. Sőt! Elkészítésére jellemző a nálunk is ismert mondás: “Ahány ház, annyi szokás.” Az én verziómban a 25 fűszerből 12 félét használtam. A végeredmény egy valóban különleges, harmónikus ízorgia, amelyből kisejlik a szegfűszeg és a citromhéj aromája. Imádtuk.

Booking.com

https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/47888/pics/lead_800x600.jpg
csirke,indiai csirke,indiai vajas csirke
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?