Van saját recepted?

Ezt a sütit büntetlenül eheted: Banános cukkinis muffin

GastroGranny
Ezt a sütit büntetlenül eheted: Banános cukkinis muffin
Könnyű
31-60 perc
6 fő
0-100 Forint

1 db cukkini (közepes, reszelve)

1 db banán

50 g vaj (olvasztva)

11 g juharszirup

2 db tojás

1 tk vanília kivonat

80 g liszt

1 tk szódabikarbóna

1/4 tk só

14 g stevia

Valóban lehet egy muffin egyszerre finom és alacsony kalória tartalmú? Lehet bizony, bár ennek egy kis ára van.

Ez a muffinunk laktózmentes, ezért arra gondoltam, hogy nézzünk kicsit a dolgok mélyére... A laktózt (tejcukrot) egy enzim alakítja át a belekben, pontosabban a vékonybélben glükózzá és galaktózzá. Ezt az enzimet laktáznak hívjuk. Ha ez az enzim teljesen, vagy részlegesen hiányzik, az laktózintoleranciát okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a tejcukrot.
Eddig egyértelmű igaz? Most nézzük meg, hogy miért van az, hogy NEM termelődik egyesek szervetében ez az enzim:
Az eredendő emlős genetika szerint, ha a szoptatás, azaz az anyatejjel való táplálkozás megszűnik (az anyatejben is laktóz van), akkor a laktáz enzim termelődés fokozatosan csökken, majd teljesen meg is szűnne. Ennek időpontja fajonként eltérő.
Emberek esetében, azokban az országokban, vagy földrajzi helyeken, ahol soha nem fogyasztották az állati eredetű tejet, ott nem is fejlődött ki a laktóztolerancia, azaz a tejcukor tűrőképesség, hiszen nem volt rá szükség.
Az anyatejben lévő laktóz feldolgozásához szükséges laktáz enzimet a szervezetünk biztosítja, (kivétel az a nagyon ritka veleszületett betegség, amikor abszolút nincs laktáz enzim termelés), amíg az anyatejes táplálás van napirenden, utána egész egyszerűen, már nem termelnek laktáz enzimet a vékonybél erre alkalmas sejtjei.
Fenti tények ellenére, vagy talán pont ezért a felnőtt lakosság igen kis része érintett a laktózérzékenységben. Európa egyes nemzeteit így érinti ez:
Hollandiában 1 % – a tejcukorérzékeny, Svédországban 2 % – a laktózintoleráns, Dániában 5 % – a laktózintoleráns, Egyesült Királyságban 5-10 % – a tejcukorérzékeny, Németországban 15% laktózérzékeny, a franciák esetében az északon élők 17 % körüli, de a délen élők 35 %-a tejcukorérzékeny.
Olaszország területén a rómaiak feljegyezték, hogy tejet gyakorta inkább sajtnak dolgozták fel, így itt változóbb a lakosság laktózintoleranciája.
A sajtok jelentős része természetes módon laktózmentessé válik, így hiába készült tejből, a fogyasztója gyakorlatilag nem vagy csak minimális mértékben fogyaszt laktózt.
közép – olaszoknál 19 %,
dél – olaszoknál 41 %
észak – olaszoknál 52 %
Szicíliaiaknál 70% !!
A spanyol – francia határ két oldalán, a Pireneusok nyugati részén élő, aránylag elszigetelt, kb. 2 milliós népcsoport a baszk nép, akiknél 0,3%-s a laktózintolerancia, azaz igen- igen alacsony! Viszont a spanyoloknál ez már 15 %. Portugáliában a felnőtt lakosság kevesebb, mint 35 % – a tejcukorintoleráns.
Magyarországon: a lakosság 10-35% lehet laktózintoleráns. Balkán területen lévő országokban átlagosan 55 % lehet a tejcukorérzékenység. A tengeri vidék is érdekes eloszlást mutat: a krétaiak 56 % – a, a ciprusi görögök 66 % – a tejcukorérzékeny.

Ha vizuális vagy, a videóreceptet is megtekintheted. Ennek a receptnek a videó feldolgozása folyamatban van. Addig tanulmányozd ennek a muffinnak az elkészítését:

Jellemzők: laktózmentes
Címkék: muffin, muffin basis
https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/48913/pics/lead_800x600.jpg
muffin,muffin basis
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?