Van saját recepted?

Vajon pirított szalvétagombóc

GastroGranny
Vajon pirított szalvétagombóc
Könnyű
31-60 perc
8 fő
0-100 Forint

250 g kenyér

1 db tojás

1 dl tej

25 g vaj

1 cs petrezselyem

bors

Emlékszel? Amikor kicsi voltál, és vadast főzött anyukád? És emlékszel, hogy mi volt a köret hozzá? Te is úgy voltál vele, hogy útáltad?
Történetesen én a vadast is, és a hozzá gondosan elkészített, majd gyönyörűen tálalt szalvétagombócot is akkoriban kitüntettem az útálatommal. De, mint minden, az idő előre haladtával ez is megváltozott. Ma már imádom a vadast.

Ez még rendben is lenne, de azt sosem gondoltam volna, hogy a szalvétagombóc egyszer a kedvencemmé avanzsál. Pedig így történt. Sőt! Ma már gyakran készítünk vadaskrémlevest is, amely szuper felhasználása a vadas-szósznak abban a -nálunk- gyakran előforduló esetben, amikor sokat készítünk belőle.

Na, de térjünk vissza megválaszolandó kérdéseinkre: Mit keres a szalvéta ennek az ételnek a nevében? A válasz egyszerű: Nagyanyáink az összeállított alapanyagot konyhai jókendőbe, rongyszalvétába tekerték és abban főzték meg. Most gyorsan megkérdezheted: Na, de ha beletekerték, akkor az nem gombóc! Mit keres a gombóc az elnevezésben? A válasz megint csak a multban erdeztethető: Aki nem tekerte szalvétába, az gomócokat formázott -sőt, ma is van aki így készíti- belőle, s a gombócokat lobogó forró vízbe zuttyantva főzte meg, majd tálalta....

Jellemzők: különleges
https://gastrogranny.blogstar.hu/./pages/gastrogranny/contents/blog/49284/pics/lead_800x600.jpg
szalvétagombóc,vajon pirított szalvétagombóc
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?